Hejsan kompisar. Nu till matfrågan:
1. Hur ser en typisk matdag för dig ut? Fått för mig att du som springer så mycket också äter mycket. Mycket kolhydrater? Frukt? Godis ibland? Kvällsfika? Finns det något du aldrig äter? Och något som alltid finns i ditt skafferi/kylskåp?
Hur äter jag egentligen?
Jag har en skön filosofi när det kommer till mat. Mat är bränsle och bränsle ger energi och energi ger massor av mil. Punkt.
VAD äter jag?
Jo jag äter BRA mat. Sedan är väl det olika för alla. Men jag är inte svår egentligen; det mesta av mitt intag består av bra protein som kyckling, fisk och nöt. Massor av mejeriprodukter som mjölk, ost och turkisk yoghurt (älskar!). Äter massa nyttigheter som sallader, broccoli och annat grönt. Älskar nötter. Bröd likaså.
Äter överlag ganska hälsosamt. Är extremt mån om att äta protein. Skulle aldrig äta pasta med ketchup liksom. Äter kopiösa mängder ÄGG. Älskar ägg!
Jag tillåter mig att äta allt men jag gör det helt enkelt inte. Aldrig frysrätter exempelvis. Aldrig snabbmat från Donken. Varför? Inge vidare förtjust i sådant. Funkar inte för mig.
Jag är ganska enkelspårig i min egen matlagning då jag lätt snöar in på något och tycker att det är gott flera veckor i taget. Är känd på jobbet för att ha ”samma mat varje dag”. Men det är lätt att älska lax med ugnsrostat eller kyckling med avokado, fetaost och tillbehör. Eller hur?!
Sedan å andra sidan äter jag allt jag bjuds på också. Även om jag själv aldrig tillagar fläsk eller grytor och sådant, så äter jag om det bjuds ;-)
Vissa saker jag går igång på mer än andra är verkligen bullar, choklad, kakor, pajer, pasta (!) m.m. Äter det inte varje dag, men ibland. Äter gärna lite chokladbollar också, definitivt. Dock tror jag att de flesta överlag ( ”normalsvennson i alla fall” ) skulle må bättre av att äta mindre socker. Jag själv äter väl inte överdrivet mycket sockrade grejer, förutom när jag får rejäla geisha-cravings (och/eller det är kanelbullens dag..).
En gång fick jag ett mail om att jag åt förkastligt och borde sluta med det. Det tyckte jag var komiskt då jag aldrig skriver överdrivet mycket om kost. Dock då och då så publiceras någon random bild på en måltid. Knappast en övergripande bild på min kost direkt. Så jag höll inte med denna någon anonym.
Min styrka är att jag i stort sett alltid har en rejäl och bra matlåda med mig till jobbet. Stor också för den delen. Sedan är jag sämre på att laga mat på kvällen. Det händer ibland och ibland inte. Men oavsett så blir det oftast schyssta kvällsmål: ex turkisk yoghurt med nötter och bär, avokado, ägg och knäckemacka med makrtill. Eller något liknande.
Hursomhelst, jag tror på en sund kosthållning, mycket protein och bra fett och medvetenhet. Dock inget fixerande. Hellre mer mat och mer träning är min tanke.
Så en matdag ungefär:
- Frukost. ägg, kaviar och frökusar i farten. Kaffe förstås.
- Mellanmål: kaffe förstås..
- Lunch: Kyckling, avokado, fetaost, grönsaker, quinoa, pasta, eller wok med ris m.m. Knäckemacka med ost oftast också.
- Mellanmål: Nötter på jobbet och eventuellt ägg, frukt, smörgås när jag kommer hem innan träningen.
- Middag: Kvällsmat, antingen lagad mat eller det redan utskrivna exemplet med turkisk yoghurt. Men ibland en stor pastarätt, eller lax, eller utemiddag på restaurang. Eller ostkaka med keso. Eller wraps.. eller gud vet vad. Mat hursomhelst.
Inte så mycket mer exotiskt än så.
Summa kardemumma så behöver vi bränsle så vi kan springa långt. Punkt :-)
Överlag så tror jag på bra mat för det mesta och så lite hej babberiba på resten.
Tack för inlägget Miranda. Skönt att man inte bara måste äta keso..
Intressant att läsa om din mat. Jag äter ungefär liknande fast mycket mer till frukost, större mellanmål på förmiddagen och nästan alltid ett rejält lagat mål på kvällen. Så jag undrar; Håller du dig mätt på ovanstående exempel med tanke på hur mycket du tränar?