Avskaffa tjejklassikern!

Hejsan allihopa. En kaffe senare så är huvudet på skaft idag.

Det är ju Internationella Kvinnodagen idag. 8 mars. En viktig dag!! 

Jag tänkte ta dagen till ära och skriva en liten grej här på bloggen. En sak som retar mig.. ja retar mig varenda gång jag tänker på det egentligen. I många år. Irritation. Frustration.

Att Lidingö Tjejlopp är 10km och Lidingöloppet är 30km. Att Tjejvättern är 100km och Vätternrundan är 300km. Att Tjejvasan är 30km och Vasaloppet är 90km… och att Vansbro Tjejsim är 1km och Vansbrosimmet är 3km.

Att Tjejklassikern är 1/3 av en Svensk Klassiker.. Som ni säkert alla vet redan.

Hur i helvete kan det vara så då????

Intrycket man får är att tjejer bara pallar 1/3 av en total klassiker. Att vi inte orkar mer? Att vi inte vill ha mer?

Så fel. Så dumt. Så orättvist. Så löjligt!

Jag tror inte riktigt jag kan formulera mina tankar med ord så att alla förstår, men summa kardemumma är egentligen en stor fråga kring hur tusan en tjejklassiker får existera som är 2/3 kortare än en riktig klassiker?

Nu vill jag inte att folk får intrycket av att jag hatar de kortare distanserna. Alltså problemet är inte en 1/3 av en Svensk Klassiker, problemet är en 1/3 av en Svensk Klassiker i kombination med ordet ”Tjej”. Förstår ni vad jag menar?

Jag tycker att alla ska tävla och träna på den nivå de vill, och det är jättebra att ha en ”instegsklassiker” till Halvklassikern och hela Klassikern. Avskaffa inte distansen, men kalla den för Guds skull Miniklassikern eller Kortklassikern. INTE Tjejklassikern.

Gaaaahhhh…….

36 Comments

  1. Du, jag håller med dig! Hatar inte heller de kortare distanserna och det är bra att det finns en instegsbit, men just tjej, det är något myspys över det hela när det gäller ”tjejlopp”, att vi tjejer på nåt vis egentligen inte bryr oss om hur fort det ska gå eller om vi tävlar eller inte.
    det är högt aktuellt med tanke på diskussuionerna kring den först uteblivna bilen i vasaloppet till norskan som slog tidsrekord. Argumentet var att damerna har ju tjejvasan och där får de en bil om de slår rekort, det är bra, och rätt. Men Tjejvasan är inte nio mil, den är tre, och i vasaloppet tävlar ju damer i en klass och herrar i en andra..

    Förut fanns ju en annan del av vättern, grabbvättern, viklet sen avvecklades och blev halvvättern, varför då undrar man? Varför finns ingen grabbklassiker? en tredjedel? Funkar inte det? nej..

    Oj vad hemsk jag lät men jag håller med dig.

  2. Ida

    Word!

  3. Jag förstår och håller med, skitlöjligt!

  4. Håller med till hundra procent! Dessa nedrans tjejlopp, jag VÄGRAR!!

  5. Kunde inte sagt det bättre själv!

  6. Cathrine

    Håller helt med!
    Är ju även lite taskigt mot de män som vill köra en kortare klassiker, varför ska de inte få köra 1/3 av en svensk klassiker, utan det ska bara tjejer få göra.

    Bort med könsprefixet! Damfotboll, damhockey osv.

  7. Kan bara hålla med! Vätternrundan twittrade idag ut frågan hur man bäst skulle uppmärksamma kvinnodagen. Jag svarade att man kan ju börja med att sluta tjejloppen vara 1/3 av sina originallopp. Fick tillbaka ett rätt trött svar om att det är efterfrågan som styr.

    Jag tror att tjejloppen på ett sätt fyller en funktion: många tjejer som inte tränar (så mycket) normalt går ihop ett gäng, gör en trevlig social grej av loppet och kommer på köpet igång och rör på sig. Dessa tjejer väljer inte mellan exempelvis 10 eller 30 km löpning, den längre distansen är inget alternativ och då är det bra att det kortare loppet finns. Men det blir ju ett hån mot alla oss tjejer som faktiskt tränar och förbereder oss att det blir de kortare loppen som kallas tjejlopp.

    +1 på att fortsätta med kortare myslopp, men kalla dem för gud skull något annat än tjejxxx!!!

  8. Ellen

    Jag kan bara hålla med dig! Jag gör gärna en kortare klassiker nån gång, framför allt känns cykeldistansen (och tiden!) lite övermäktig men då får det gärna heta KORTKLASSIKERN! Om vi alla mejlar till de som har hand om detta kanske de ändrar sig? Volkswagen ändrade sig ju om bilvinsten i Vasaloppet!

  9. Håller helt med. Skrota tjejloppen för min del. Vad är grejen liksom??!

  10. Håller med! Varför alla dessa tjejlopp?? Ta bort prefixen, behåll distanserna och låt alla vara med i alla lopp!!!

  11. Håller verkligen med!!!! Behåll distansen, men döp om det till något bättre, typ Lilla Klassikern istället. Då öppnar det ju dessutom upp även för de KILLAR som inte vill/kan köra hela distanserna.

  12. Tyvärr så tror jag att just att det bara är för tjejer och det faktum att det är så ”kort” är det som får många tjejer/kvinnor/tanter att vara med. Valet finns ju faktiskt att göra den riktiga klassikern för de som vill. Däremot blir jag arg varje gång jag hör uppmaningen att tjejer kan göra armhävningar på knä!

  13. Martin

    Jag håller med. Har själv haft samma diskussion med vänner. Distansen i sig är viktig, då den lockar de som inte orkar eller vill utföra ”hela” klassikern, men prefixet tjej? Nä… Visst är kvinnor biologiskt lite svagare, men långt ifrån en tredjedel. Det blir bara snett.

  14. Mycket bra inlägg! Kan bara hålla med. Och som Martin ovan skriver, visst är tjejer biologiskt inte lika snabba (men nog är vi lika uthålliga, och det är ju långlopp vi pratar om!) om man t ex tittar på elitens tider – men det är ju långt ifrån att vi bara har 1/3 av männens kapacitet. Var sjutton fick de den siffran från?

    Under avdelningen dumma kommentarer kommer ”Ja, men ni tjejer har det ju lite lättare, ni behöver ju bara göra 1/3” när man säger att man gjort Klassikern. Suck…

  15. Åh, vad bra skrivet! Detta har irriterat mig också ett bra tag.
    Varför antas det att vi tjejer inte orkar den fulla distansen? Varför får inte killar en möjlighet till den kortare distansen? Kortare lopp är bra, men de ska vara öppna för alla (likaså de långa).
    Sluta kalla saker för tjej…!
    Sen kanske du kan ta upp varför så många prylar och kläder till tjejer måste vara rosa :-)

  16. Jag kan förstå er synvinkel och jag håller med till viss del men ni är väl också medvetna om hur poppis den är?

    Det kanske faktiskt finns något i att tjejer tycker det är jobbigt att ställa upp i lopp som är mixade. Man kanske känner en extra press? På vissa plan kanske det faktiskt är skönt för tjejer att köra lopp ensamma.

    Jag vet hur det var för mig till en början. Lopp med bara tjejer har inte lika mycket ”allvar” och om det inte var för tjejloppen hade jag kanske inte hade hittat träningen som nu är mitt största intresse. Tjejklassikern (jag hade nog aldrig gjort det om den kallades kortklassikern eller dylikt.) var för mig ett avstamp till att våga göra den riktiga.
    Jag kan tycka att det skulle finnas en motsvarande för killar men hör och häpna. Man fick avskaffa ”killvättern” (eller vad den nu kallades för) för det fanns inte intresse. Intresset för tjejloppen har dock ökat.

    För mig finns det bara en anledning att avskaffa tjejklassikern och det skulle vara för att det inte fanns intresse, men det gör det.

    *duckar för eventuella påhopp* ;-)

  17. Niclas

    Nu kanske ni tycker att jag är djävulens advokat men hade man inte döpt det till tjejvasan eller kortat ner det hade det avskräckt kvinnor från att ställa upp. Hellre att man gör som dom gjort så att fler rör på sig än att försöka vara politiskt korrekt. Man ska väl snarare se det som en positiv grej att de gör en specialsatsning direkt riktat mot kvinnor.

  18. C

    Jag tror att efterfrågan får styra…tveksam i att lika många ”tjejgäng” skulle ställa upp om loppen skulle heta kortvättern eller ngt annat. Jag tror just ordet ”tjej” bidrar till att många vågar ställa upp.

    Dock märker jag att många tolkar det som om jag gjort tjejklassikern när jag säger att jag gjort klassikern bara för att jag är tjej. Så visst förutsätter folk mycket.

  19. Mari

    Word! Håller helt med dig.

  20. Lisa

    Håller helt med. Läskigt nog var det säkert en tjej som döpte det till tjejklassikern och trodde att hon gjorde oss en tjänst. Jag tror att tjejlopp gör att tjejer tror att dom bara klarar av den distansen finns det flera distanser och en av dom heter tjej så är det nog mer sannolikt att ”man” väljer den. Det är helt ok om tjejer vill träna tillsammans med andra tjejer och lägga upp träningsscheman utifrån sina egna förutsättningar men 2012 borde vi ha kommit längre än att alla loppet måste heta tjej och dessutom vara kortare och snällare.

    Jag har inte bara fått höra att jag ska göra armhävningar på knä (vilket jag väljer själv oavsett kön). Jag har även fått frågan i vuxen ålder om jag vet hur ett skjutmått fungerar eftersom att jag är tjej och mannen var helt seriös, han ville verkligen bara vara snäll…han förstod nog inte hur fel det var och vilken motsatt effekt det fick.

  21. Kak

    Helt rätt!

    Jag är ingen supermotionär precis och distanserna i tjejklassikern hade passat mig bra, men jag VÄGRAR just av den anledningen som du skriver om. Jag tänker inte delta i någonting som förutsätter att tjejer är lite sämre. Och dessutom hade ju ”tjej”-loppen passat perfekt även för killar som vill ha lite kortare distanser. Blandat är bäst!

  22. Caroline Steinwig

    Inget att tillägga, du har läst mina tankar!

  23. Kristina

    Jag är lite kluven i den här frågan. Å ena sidan borde självklart även män ha möjlighet att göra den korta versionen av klassikern, det är en jättebra utmaning för en vanlig motionär och en instegsport till mer seriöst tränande. Å andra sidan tror jag att de skulle tappa folk om de tog bort ”tjej”-stämpeln, för många kvinnor är det lättare att delta i motionslopp om det bara är kvinnor där. vet inte riktigt varför, kanske för att det känns mer opretentiöst? Så jag förstår att de behåller konceptet.

  24. carolima

    Woop woop miranda ! Skitbra! Kan du inte va asgrym o driva detta framat ! Gissar att idrottsförbundet gärna vill agera mot könsdiskriminering!

  25. Behåll tjejklassikern!
    Kan ni er historia? Fram till mitten av sjuttiotalet fick inte kvinnor tävla på längre distanser än 3000 m på OS och innan dess 800 m. I början på åttiotalet var tjejer förbjudna att deltaga i Vasaloppet.
    Antal killar som springer maran under 3 h minskar för varje år medan konkurrensen bland damerna blir tuffare för varje år. Det tack vare att ni har era tjejlopp. Antal kvinnor i marathon har gått från 0 % till idag ca 30 % ( i USA över 50%!) mycket beroende på de olika inkörsportarna som tjejklassikern mm. Se på 24 h statistiken för 2011 där dominerar kvinnorna faktiskt. Många går från spångbrädan ”tjej”lopp till större utmaningar.
    De flesta tar först tjejklassikern innan de vågar sig på hela (idag är det så många som tagit klassikern så det är ingen större bedrift längre i sig) .
    Christer

    • Ellen

      Men Christer, varför ska allt som heter ”tjej” vara kortare (och tvärtom: de lopp som är kortare heta ”tjej”) för att Vasaloppet och långa distanser i OS inte var öppna för kvinnor på 70-talet? Vad är logiken i det? Ska vi fortsätta vara hänvisade till kortare lopp enbart på grund av vårt kön?!
      Några människor måste ju ha protesterat och engagerat sig för att öppna Vasaloppet för kvinnor – hade alla tänkt på historien då kvinnor knappt fick göra något annat än att föda barn och laga mat och accepterat läget hade det ju inte hänt något!

      • Niclas

        För att annars hade inte lika många ”nya” kvinnliga motionärer ställt upp, helt enkelt. Har hört MÅNGA gånger ”nej, jag vill inte köra i samma startfält som killar och dessutom är det för långt för mig” Kvinnor som vill köra den långa varianten har ju fortfarande möjligheten att göra det. Att ta bort ”tjej” före skulle i dagsläget ge MINDRE startfält vilket inte gynnar varken kvinnlig motionsidrott eller arrangörer.

    • Bra sagt Christer. Jag är helt med på din bana.

  26. Jag håller med dig med här!

  27. Ellen

    Jag fick det här svaret av En svensk klassiker när jag mejlade:
    ”Vi har ju även en Halvklassiker som är halva distansen som är öppen för män o kvinnor.”
    De förstår inte problemet alls. Kan inte fler mejla så att de förstår vad som är problemet med att kalla lopp för ”tjej” och gör de en tredjedel av distansen?
    Det är ju t.ex. ett stående skämt att ”Tjejmilen” inte är en hel mil.

    • Niclas

      Ja, gör kvinnlig motionsidrott en björntjänst och maila.

      • C

        Håller med dig…1000-tals med tjejer/kvinnor ställer upp i motionslopp just bara för att det är tjejlopp.

        Om det skulle vara så att tjejer inte fick delta i den fulla distansen skulle vi ha ett problem men nu är ju inte så fallet.

  28. Det där är precis vad jag går runt och säger jämt till alla som vill lyssna! Kanske låter konstigt från en som ska göra en super”tjej”klassiker, men det hade lika gärna kunnat vara en super”kort”klassiker. KortVasan finns ju och är lika lång som TjejVasan. Det enda positiva jag kan se med TjejVasan som fenomen är att den absoluta vinnaren förstås alltid är en tjej och därmed får all uppmärksamhet. I Vasan får ju den kvinnliga vinnaren bara lite strålkastarljus eftersom den ”riktiga” vinnaren är en man… Egentligen ligger ju felet då i själva uppmärksamhetens riktning i Vasaloppet. Ok, jag kan babbla i en evighet… :-)

  29. Anna

    Tack Miranda!

    Du skriver mina tankar. Visst är det grymt att det finns en inkörsport för tjejer som inte tränar så mycket men vad händer med alla killar som inte tränar så mycket, de är väl minst lika osäkra som någon annan? Eller ska vi fortsätta förstärka att killar minnsan får hacka i sig att det är tävling och dom får banne mig ta i nu samtidigt som tjejer kan mysa sig igenom diverse tjejlopp (vilket alla absolut inte gör, missförstå mig inte). Rent generellt finns det en tränings- och tävlingstradition för män och en tränings- och tävlingstradittion för kvinnor. Män tar i hårdare när de tränar (kom ihåg rent generellt) än kvinnor, det är mer lek och det är framförallt mer tävling (även på träning) och det här tillsammans med att män rent fysiologiskt har en högre syreupptagningsförmåga gör att kvinnor hamnar i ett naturligt underläge, rent fysiologiskt som vi inte kan göra så mycket åt men även psykologiskt. Det finns en studie gjord på längdskidåkare (elit) där de tog fram den maximala syreupptagninsförmågan (VO2max) baserat på både kvinnornas och männens fettfria kroppsvikt och då låg kvinnorna på 96% av männens VO2max, de resterande 4% berodde på att kvinnor har lägre hemoglobinvärde (molekylen där syre binder) än män. Det jag vill komma fram till är att kvinnor har mycket högre kapacitet än vad den generella uppfattningen tycks vara (och då framförallt) hos kvinnor men det verkar som att (kom ihåg att allt jag säger är generellt) vi hellre ägnar oss lågintensiva aktiviteter där inga krav på prestation ställs så vi inte riskerar att misslyckas med något heller. Sen så finns det andra dimensioner av problemet (ja jag tycker att det är ett problem), t ex att det (helt otroligt nog) fortfarande idag är kvinnorna som har det största ansvaret för hem och barn, vilket ger mindre tid och fokus över för fysisk aktivitet. Det största problemet är ändå att vi förminskar oss själva genom att tycka att det är okej att tjejer ”inte orkar” springa eller åka skidor lika långt som killar, det förstärker en uråldrig uppfattning om kvinnors fysiska kapacitet. Det ligger nog riktigt långt fram i evolutionen innan vi kan bli lika snabba och starka som männen men under tiden kan vi iallafall närma oss för vi har mer att ge än vad vi tror!

    Jag är medveten om att vissa saker kan ha blivit lite hårddragna och inlägget kanske inte ens är sammanhängande, jag går verkligen igång på det här ämnet och skriver så det brinner i tangentbordet och kände att jag bara ville ha med ett säg i leken men nu måste jag kila iväg!

    Fridens!

    • Miranda Kvist

      Anna! Tack så hemskt mycket för kommentaren!! Riktigt bra skrivet!!

Comments are closed.