Med blicken framåt

När man ser den här bilden, visst tycker man att den 10e aug är lite – för – långt – bort ?

Jag har två grymma adepter som ska springa Fjällmaran. Mycket spännande som coach. Ja, för ni vet, jag jobbar ju med onlinecoaching inom löpning. Så kallad löpcoach. Här och var läser man om frågetecknen vad gäller ”alla dessa coacher”. Det hackas och det pratas om att vem som helst kan bli coach, bara att ta en helgutbildning. För det första så hatar jag när människor förminskar andra. Ungefär som att folk säger att ”50km är väl ingen ultra, det är ett marathon med uppvärmning” osv. Varför ska man förminska människors prestationer?

Såklart det finns en problematik när det existerar utbildningar till ”Coach” på en helg och ett år (Hälsocoach, träningscoach, löpcoach) Osv. Såklart att det bildas frågetecknen. Ingen blir väl proffs på en helg? Jag tycker ändå inte att man ska förringa kunskap från annat håll. Och utbildning är faktiskt inte allt. Det är även viktigt med engagemang och erfarenhet i mina ögon. Men såklart det blir känsligt, för samtidigt vill jag inte förringa utbildning heller :-) Vilket antiklimax va.

Jag kan ju i alla fall ta en titt på mig själv. Jag har själv inte tagit mer än en helgutbildning som löpcoach. Men jag lovar att jag kan mycket mer än vad 2 dagar åstadkommer. Jag har levt som löparnörd i flera års tid. Sedan säger jag definitivt inte att jag är ett proffs inom träningslära, anatomi osv. Det är jag verkligen inte. Och vad gäller löpteknik lär jag bara ut grunderna, mer avancerat än så ger jag mig inte in på. Jag gör vad jag är bra på, att bygga scheman och jobba med kontinuerlig uppföljning och pepp. Vad jag verkligen har lärt mig som löpcoach/träningscoach är att det främst handlar om det mentala framför det fysiska. Pass är pass, och pass ska genomföras. Men när adepten tvivlar på sig själv, är stressad, har fullt med familjeliv osv.. Att få dem att genomföra sina pass ändå, det är då man lyckas. Och snygga kurvor på vadsomhelst hjälper inte om du inte har rätt svar på frågorna när adepten tvekar. Att du kan sätta dig in i adeptens situation, lämna ditt eget, inte manipulera utan ställa öppna frågor och låta adepten finna sin egen motivation osv…(Här tror jag hundra gånger mer på Prestationsbyråns coachutbildning än faktabaserad träningslära). I alla fall på min nivå som löpcoach, jag som hjälper helt vanliga motionärer med satsningar på marathon/fjällmarathon/annan galenskap där den största boven är motivationen eller tiden. Precis sådan problematik jag själv brottats med i många år :)

Jag har för övrigt helt fantastiska människor som jag jobbar med online, och har på sista tiden valt att sluta ta in fler uppdrag för att den tiden jag har för coachingen vill jag fokusera på dem.

Så summa kardemumma. Nej jag är inte världsbäst på löpcoaching. Men jag tycker att det är tråkigt när man sågar folk som är engagerade och vill hjälpa andra. För att det är vad coaching handlar om. Alla mina adepter har sökt upp mig och inte vice versa. De har skickat en förfrågan om hjälp/coaching till mig. Så de måste finna ett värde i vad jag kan. Trots utebliven mångårig utbildning i träningslära… ;)

Men samtidigt. Absolut. Så finns det coacher kanske som inte når upp till människors förväntningar. På min löpcoachutbildning fascinerades jag främst över att det fanns folk på plats som faktiskt inte ens gillade löpning. Där har vi ett riktigt problem tycker jag. Men jag är ju sådan där känslomänniska. Vad vet jag, de kanske kan hundratusengånger mer än mig. Men i mina ögon är engagemang mer värt än fakta. Men sådan är jag. Alla är vi olika.

Summa kardemumma igen; vid val av coach. Gör en utvärdering över vad du vill ha och kräver. Testa dig fram. Byt coach om du är missnöjd. Ta visserligen ordet coach med en nypa salt och kolla upp utbildning men förringa inte erfarenhet och entusiasm :)

Några åsikter om detta?

18 Comments

 1. Kloka ord Miranda!

  Jag tror verkligen att man skall skilja på coach och på tränare, i mina ögon är en coach mer en inspiratör än utbildare. Men kallar man sig tränare tycker jag att man skall ha mer på fötterna än vad man behöver som coach.

  Angående proffs eller inte så kan man jämföra med när man tar körkort. Precis när man fick körkortet så var man nog inte en speciellt bra förare, men med tiden och med erfarenhet av trafiken så blir vi också bättre bilförare.

  • Miranda Kvist

   Hejsan vännen. Uppskattar verkligen din kommentar, saknar dig och dina ord :) Gillar din liknelse med körkort, precis vad jag menar!!!

 2. Gunnar

  Håller helt med! Coachning är till största delen mentalt och att ha en förmåga till att motivera, och kanske ibland stoppa i tid innan det går snett, om man jobbar med grymt motiverade människor. Något som en del tränare tyvärr inte har förmåga till. Att man själv varit en bra löpare tidigare gör ju en inte automatiskt till en bra tränare, vilket vissa verkar tro. Det handlar mest om personlighet, precis som du säger.

  • Miranda Kvist

   Tack Gunnar för input!!

 3. Adept Maria

  För min del spelar det ingen roll vad du har/inte har för utbildning. Dina erfarenheter och den kompetens som du byggt upp genom åren är ju värda minst lika mycket (om inte mer!). Inte bara är du en grym coach, utan en riktig inspirationskälla. Du får mig att vilja prestera och att vilja utvecklas. Du finns där och plockar upp mig när det är tungt och du finns där och jublar när det går bra. Din glädje och positivitet smittar alltid av sig. Att ha dig som coach är så mycket mer än att bara få ett träningsprogram att följa. Tack för allt du gör!

  • Miranda Kvist

   Maria!!!!!!!!!!!!!! :) :) :)

   Jag dör vad glad jag blir. Du får inte skämma bort mig sådär!! :D :D

 4. Virva

  Dagens bästa kommentar!:
  ”För det första så hatar jag när människor förminskar andra. Ungefär som att folk säger att ”50km är väl ingen ultra, det är ett marathon med uppvärmning” osv. Varför ska man förminska människors prestationer?”

  Ja, fattar inte heller varför man ska det. Du är en smart tjej du, håller SÅ med. Håller för övrigt med det andra du skriver om coaching också…

  • Miranda Kvist

   Haha.. :-)

 5. Anja

  Kan inte annat än att hålla med, en coach ska inspirera och lära. Jag väljer tusen gånger hellre en coach jag inspireras av och trivs med än en som har längst utbildning. Erfarenhet är också en utbildning/kunskap man inte ska förminska!!

  • Miranda Kvist

   Precis, tack Anja för din kommentar :)

 6. Henrik

  Många kloka ord, egentligen är det ganska enkelt. Jag vill ha en person som coach som kan få mig att prestera mer än vad jag skulle klara själv. Utan att träffa dig Miranda så känns det dom att skulle inte du ha några problem att leverera. Har hållit på med elitidrott i fotboll och bandy men aldrig har jag träffat så mycket människor som kan ”allt” som löpare. Exakta tekniker o vilken utrustning man ska ha, tyvärr har de flesta glömt att mellan öronen sitter förmågan att flytta gränser inte några forum på jogg.se. Kör hårt Miranda !!! Ju mer positiva människor desto bättre värld !

  • Miranda Kvist

   Tack Henrik! Otroligt vilken fin kommentar som gjorde mig glad. Tack!

 7. Louise

  Fina Miranda, kloka ord från klok tjej!
  Jag är ju en av dem som sökte upp dig, bland dina första onlineadepter tror jag tom;) och jag har lovordat det du gav mig i form av träningspass, pepp och piska. Träningen blev så mycket roligare, det motiverade bara det att veta att du kollade registrerade pass och hejade på. Sen tycker jag att din träningsplan passade perfekt utifrån de förutsättningar just jag hade. Grymt var det och jag saknar det oerhört!

  Nu skall jag bara växa klart och få ut grodan härinne så hoppas jag att du har plats för nya adepter till hösten, löpvagnen står redo i garaget:)

  Stor kram!

  • Miranda Kvist

   Louise. Du är alltid min första ;) ;) och finns alltid plats för dig!!!!!!!!

   Tack för dina ord :-)

 8. Jag tror definitivt att det är som du säger; utbildning är inte allt. Det gäller alla yrken och inriktningar!

  Man kan ha flera års utbildning utan att använda det eller i värsta fall, kunna det särskilt bra. Medan någon annan har 0 dagars utbildning men däremot erfarenheten, kunskapen och engagemanget!

  • Miranda Kvist

   Exakt!!

 9. Mycket kloka ord Mirre.
  DU inspirerar!

  Kram!

  • Miranda Kvist

   Tack Johanna :) :)
   Och vad kul att skorna kommit!

Comments are closed.