Hur klarar man 50km?

Jag fick ett mail med frågan om hur man klarar 50km löpning? Med anledningen av Lidingö Ultra förstås, terrängtävlingen på 50km den 7:e maj.

Jag vet att många av er också ska springa Stockholm Marathon snart också och det kommer fler inlägg om hur man klarar sin första mara med! Här har jag skrivit ner min syn på att alla kan springa marathon och hur man kan förbereda sig mentalt. Samt tips på utrustning, låtar  (som många frågar om!!) och hur bra det kommer att kännas att springa 42,2km ;)

50km kommer också kännas riktigt nice kan jag meddela. Första gången jag sprang distansen 50km var med Rune Larsson och kompani i Portugal förra våren.

Insåg direkt att 50km är en fantastisk distans. Mycket för att man ”kapar” marathonpressen på att ligga i kilometertid efter kilometertid. Det är ju ULTRA, då är det lite lugnare. Dessutom får man ju äta också ;) och man får vara ute hela dagen och springa (himla underbart).

Små tips kommer härmed om hur du ”överlever” 50km:

(mina egna högst oproffessionella tips;) :

Ät mycket och ofta. Man håller inte bara på sportdryck utan man behöver äta för att orka. Små matstopp under loppet, inte behöver du stanna utan du kan gå och äta. Se till att äta lite redan efter 10-15km, så gör i alla fall jag. Du äter försent om du äter när du börjar känna dig orkeslös.

– Planerar du att äta under loppet och vara ute i sisådär 5-6h rekommenderas inga fiber till frukost. Försök att äta något lättsmält och tillföra energi till kroppen längst med tävlingen istället.

– Var medveten om distansen men haka inte upp dig på den! Försök njuta. Det är ultra för guds skull, det är KUL! Man får prata med medlöpare och man går äta och springa, bättre blir det inte?

– Gå inte ut för hårt (klyschan!). Du ska ändå hålla på i 4,5-6h och handlar det bara om att ta sig i mål så är det ännu viktigare att spara på reserverna. Vi pratar om ett Lidingölopp plus en halvmara, då behövs energi länge.

– Kom ihåg att svackor kommer och går. Det kan kännas botten men bit ihop. Ät, gå en sträcka och kom igen! Hitta ett löpsällskap eller inre styrka, den finns där. Du HAR tränat för det här, DU KAN.

– Kom ihåg att det är HELT OK att skryta om det här på jobbet på måndag. Kanske t.o.m. skicka massmail till alla kollegor?

– Gotta dig i att du är vältränad, vem som helst fixar inte 50km men DU gör det.

– Var inte rädd för distansen. Börja inte räkna ner direkt, 49km kvar?! Skräm inte slag på dig själv. Det här ska bli en fantastisk upplevelse som tar hela dagen, och du kommer se ett vackert Lidingö från sin bästa sida i sällskap med andra trevliga löpare.

– Absolut viktigast är förstås att hälsa på mig i spåret också, haha. Vi peppar varandra och vi kommer alla över den där mållinjen. Fantastiskt va?

TERRÄNG ÄR KUL!

10 Comments

  1. Precis sådär tänker jag inför Vasaloppet! Man kan inte hålla på och tänka att det är en tävling, det går så mkt bättre om man fokuserar på att man ska vara ute och göra det man tycker allra bäst om i en halv eller hel dag, och man behöver inte bry sig om nånting annat. Njutningen är verkligen det viktigaste att tänka på när loppen blir så långa att de tar över två timmar. Det funkar också att le emellanåt när det känns tungt, le mot de du möter eller de som springer/åker förbi dig, det är som att lura sig själv att man är glad och nöjd, och då blir man det. :)

  2. Gör mitt 4:e LidingöUltra. Nu är jag inge snabblöpare och kanske ingen löpare alls. Kör med spring och gå metoden eller snarare gå och spring metoden. Är man 66 år så får man göra det kroppen klara. Viktigast är att ha roligt, inte tiden. Var förresten i tisdags och körde Lidingöloppsrundan. Fint väder och en härlig upplevelse. Hoppas att det blir så på lördag också.

  3. The following time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to learn, but I really thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can repair for those who werent too busy looking for attention.

  4. Wouldnt necessarily take a Posey, Bumgarner, Cain, or Sanchez.

  5. That’s Too nice, when it comes in india hope it can make a Rocking place for youngster. hope that come true.

  6. Another TEPCO official said they supplied that sum to 12 towns yet one refused to take the bucks

  7. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

Comments are closed.