En liten kommentar om mat

Hejsan allihopa.

Jag måste bara skriva en sak. Det är intressant hur mat väcker känslor. Möjligtvis inte som det ser ut i kommentatorsfältet på mitt matinlägg – MEN jag har ju fått mail.. och kommentarer tidigare om mat.

Dels så har jag fått mail om att jag har en sund inställning kring mat, och att jag är en god förebild i denna hysteriska, matfixerade bloggvärld/eller värld i övrigt. Tack! Sådana kommentarer värmer.

Men sen har jag också fått en tidigare kommentar om att jag är mullig och nu senast ett mail om att jag t.o.m äter för lite och försöker täcka över en ätstörning med mina kommentarer om att jag äter ”chokladbollar när jag känner för det”.

Det är just DÄRFÖR jag ogillar att skriva om mat. Det är ett så svårt ämne. Det går ALDRIG att komma överens kring mat för att alla har olika erfarenheter och preferenser. Det får mig att tänka tillbaka till inlägget om att jag är en ”tung långdistanslöpare”. Precis samma diskussion.

Jag är och kommer ALDRIG vara lite lätt och nätt som Isabellah Andersson, det har jag accepterat sedan länge. Däremot kommer jag definitivt satsa på att bli riktigt bra på ultra, och då behöver jag inte vara fjäderlätt.

Det är liksom det som är fantastiskt med att hitta SIN GREJ. Jag skiter i vikt, jag vill bara springa långt och snabbt. Jag har sedan länge slutat bry mig om siffrorna på vågen. Jag vill vara lättare inför marathonlopp för att trycka på i högre tempo, och jag går gärna upp lite vintertid när jag tränar mer och äter mer för att stå emot sjukdomar.

Min vikt har inte längre något som har med mitt utseende att göra, utan den är ett medel. Jag vill ligga rätt viktmässigt beroende på vad det är för träning/tävling jag har framför mig.

Jag vill äta de saker som jag mår bra av. Inget annat.

..och i ärlighetens namn ska jag berätta att det var först när denna insikt slog mig runt årsskiftet 2009/2010 som jag slutade noja mig kring min vikt. Först då!

Och jag tycker det är tråkigt när folk nojar om sin vikt hela livet igenom. Det är hemskt. Det är dumt. Det är orättvist. Det är så mentalt jobbigt. Och tro mig, jag vet. 2006 när jag satsade på löpningen åt jag inte i närheten lika mycket som jag borde ha gjort.. vilket resulterade i en vikt 7kg lättare än vad jag är idag (och många hjärnmonster) – och mycket sannolikt en av anledningarna till min överträning hösten 06.

Så snälla fina underbara vänner därute – SPECIELLT ni tjejer.. nu skippar vi det här helvetes jävla tramseriet kring vikten och maten…!!

  • Ät det du mår bra av
  • Träna det du mår bra av
  • Ge kroppen bränsle
  • Må bra!

Punkt slut.

48 Comments

  1. bella

    Du har en väldigt bra inställning till dig själv och din förmåga. Det är härligt med någon som vågar vara nöjd och glad. Det är dit jag också jobbar och vill nå. Härligt med starka tjejer som inspirerar och inte lyssnar på dumheter. Fortsätt så!

    • Miranda Kvist

      Tack så jättemycket Bella! :-)

  2. Kajsa

    Tack Miranda!
    Så bra skrivet, du inspirerar till tusen:)
    Ha en bra helg!!

    • Miranda Kvist

      Tack Kajsa!!

  3. Bra Mirre! Precis så! :) Kroppen är vårt redskap för att få uppleva alla härliga äventyr, den ska inte vara en fiende.

    Kram

    • Miranda Kvist

      Helt rätt!! ;-)

  4. M

    Bra skrivet Miranda!

    • Miranda Kvist

      Tack!! :-)

  5. Jessica

    Instämmer med föregående talare. Mkt bra skrivet!!

    • Miranda Kvist

      Tack Jessica!

    • Totally agree…

      • Miranda Kvist

        Tack fina Lisa!

    • Miranda Kvist

      Tack Alexandra hehe :-)

  6. Lotta

    ÅH, Miranda vad du är bra!!!
    Och du – du är perfekt för vad du sysslar med!
    Sen att du ser bra ut när du gör det är en bra bieffekt!
    Kram

    • Miranda Kvist

      Tack så jättemycket Lotta för den fina kommentaren!! ;-)

  7. Amen!

    • Miranda Kvist

      :-)

  8. Åsa

    Att du är en ”tyngre” löpare men ändå sätter supersnygga tider ger mig hopp då jag åxå alltid får höra att jag är för ”tung” för att springa snabbt!! Har själv haft en ätstörning, vägde på den tiden 15 kg mindre än nu men orkade inte springa fort då jag konstant var darrig pga ingen mat! Ska jag springa- vilket jag älskar så måste jag äta och inte förbjuda mig saker.

    Keep running =)

    • Miranda Kvist

      Tack Åsa! Helt rätt, för att springa måste man äta. Hoppas du mår bra idag och att balansen är hittad!! :-)

    • Jag måste bara inflika att du inte ser det minsta ”tung” ut?! Och att någon annan hade jämfört med Isabella Andersson från Kenya?! Då hade man ju lika gärna kunnat skriva att du var blek och undrat varför. Jag skulle säga att du ser ut att vara tajt som f*n :)

  9. Punkt! =)

    • Miranda Kvist

      Slut :-)

  10. Erica

    Herregud, sundare inställning till mat får man nog ha.Du e helt grym ju tjejen och inspirerar till tusen. Du har fått mej att älska löpning (har alltid tränat och löpt, men älska, näe inte förrän nuförtiden), ställa upp på maraton och skippa velande helt. Ja kör min grej o låter andra ha sin åsikt. Fortsätt som du är, för du e som sagt GRYM! Hälsningar från ett höststormigt Helsingfors.

    • Miranda Kvist

      Åh tack Erica!! Tusan vad roligt! :-) Lycka till med löpningen!!

  11. Bra innlegg! Jeg vet ikke hva jeg veier, og jeg bryr meg ikke. Jeg føler meg bra, jeg syns jeg ser bra ut, det er det viktigste :)

    • Miranda Kvist

      Helt rätt :-)

  12. Alltså kan folk få äta vad de vill utan att alla andra skall lägga sig i?! orka bry sig?!

    • Miranda Kvist

      Amen :-)

  13. elsa

    jag har nog sagt det här förut, men jag säger det igen: du är en så himla bra förebild miranda! tack! :D

    • Miranda Kvist

      Åh tack Elsa!!

  14. Bra skrivet! Uppenbarligen mår du bra och är fräsch och vältränad. Att folk orkar… Kram

    • Miranda Kvist

      Haha.. agreed.. ;)

  15. Mycket bra sagt!! Önskar att fler kunde ha den inställningen till mat och sin vikt – det är så ledsamt och onödigt att ägna massa tid åt att vara missnöjd med sig själv och sin kropp :(

    • Miranda Kvist

      Precis, så många onda tankar i onödan. Bättre leva och vara glad och köra Ironman – inte sant? ;-)

  16. Hej Miranda.
    Nu är jag ej tjej, snarare en gammal gubbe som rör på sig. Måste skriva att du resonerar mer som förr. Är du inte rädd för att ej följa med utvecklingen? Har ju deltagit i en radda ultralopp och tror nog att det viktigaste mest ha varit att må bra. Att slippa ”tvinga” sig till för många ”måsten”.
    Jag kom under 10 timmar på 100K med BMI >25. Således överviktig.
    Har strävat efter att må bra.
    Får ju numera höra att jag gjort allt och gör allt fel. Sömn, mat, dryck, träning. Men jag mår bra. Då är jag nöjd.

    • Miranda Kvist

      Hallå K-G. Alltså nu riktar sig ju inlägget till vikt och inställningen till mat i allmänhet. Du riktar din fråga till min tanke kring vikt och ultra antar jag? Att man har råd med ett par extra kilo eller?

      Möjligtvis är jag fel ute, men jag har verkligen fått intrycket av att man bör ha lite mer att ta på för att hålla många många fler timmar?

  17. TACK! Bra skrivet.

    • Miranda Kvist

      Tack själv Zandra, för alla år :-)

  18. karin

    Du inspierar till bra mat och träning.
    Tycker att du ser så hälsosam ut.
    Det viktigaste är att duy mår bra ocj känner din kroppoch vet vad som passar den bäst.
    Du och Sussanne är lika hälsosmma och borde kankse skriva en bok ihop om träning och kost.
    Vet själv hur svårt det är att gå ner i vikt.
    Bra att du skriver om detta stora ämne.
    Trevlig helg.
    Kramar

    • Miranda Kvist

      Hejsan Karin. Tack för kommentaren.. ja en bok.. det vore verkligen en dröm :-)

      • Linda

        Jaaa, skriv en bok! Jag hade köpt den!! Tack för underbar blogg!!

  19. TACK för detta underbara, peppande inlägg! Jag undrar även om det finns nånstans där du tidigare bloggat om det du gick igenom 2006 med överträningen och hur du kom tillbaks?? Jag går själv igenom ett tungt år nu med bland annat mycoplasma och twar – men jag undrar om inte grunden till allt detta egentligen handlar om överträning eller nån typ av FYSISK utbrändhet.. ? Försöker sakta men säkert komma tillbaks och jag står alldeles, alldeles i början av den vägen, känns ganska jobbigt! Därför skulle jag behöva all pepp jag kan få! Önskar dej all, all lycka fortsättningsvis med träningen!

    • Miranda Kvist

      Hejsan Anki! Ja.. alltså jag har varit inne och touchat ämnet många gånger, men jag har ett gammalt inlägg här utan bilder: http://mirandakvist.se/2010/07/overtraningen-del-3/

      Det man inte får glömma är att utbrändheten kan vara en kombination av träning, jobb och stress.. inte bara för mycket träning. Har det varit mycket på alla plan på sista tiden??

      Det rä även det jag föreläser om förresten, ”från noll till hundra”.

      Önskar dig lycka till.. har du möjlighet att prata med någon om detta så gör det!!

  20. Bra skrivet! Du är en sann inspirationskälla.

    • Miranda Kvist

      Tack vännen min :-)

  21. Det bästa jag läst på mycket länge! Tamejfan! Du är en underbar förebild!!!!!!! :D :D :D

    • Miranda Kvist

      Hejsan Susanne! Tack så jättemycket, vad roligt att du uppskattade det här inlägget :-)

Comments are closed.