Beach 2010?!

Jag börjar bli lite frustrerad. INTE för att det är 10 veckor kvar till juni – som många andra. Utan just för att det för tillfället pågår en sorts ”Beach 2010”-trend bland träningsbloggarna.

Jag slås av att folk ska komma i form, tappa kilon och ”bli snygga” till juni. Vad är det för hysteri?

Jag förstår tanken bakom att ”komma i bättre form” (för jag satsar ju själv hela tiden på att förbättra mig) men överallt finner jag just nu tips inför beachen och inte tips på hur man verkligen kan bli stark, snabb eller uthållig. Helt plötsligt gör man en övning med beach 2010 som huvudmål (?)

Min underbara strand 20min från min bostad i Italien.

Jag menar inte att reta upp någon, men jag trodde att vi tränande individer, att vi var MER än beach 2010. Vi vill ju vara hälsosamma / starka / i form året om / snabba / vältränade / snygga för vår egen skull och inte för beachen.

Så vad jag vill klargöra är att här kommer man inte hitta tips inför beachen, man kommer att hitta träningstips, inspiration, motivation, löpglädje, träningsendorfiner och mycket mer – med ändamålet att komma i sitt livs form.

För jag satsar ju ändå inte på beachen 2010.. jag satsar på löpspåret 2010.

EDIT: Sammanfattningsvis är det inte formtoppningen i sig utan grundtanken att ändra anledning till varför man tränar – det är det jag har svårt att acceptera.

Förstår du mitt resonemang? Eller är du också för beach 2010?

49 Comments

 1. Så rätt!!! Heja vi som inte tror på beach 2010, utan på oss som tror på en sund livsstil.

 2. Både och, jag satsar på nå min toppform. Mäter mig lite och kollar förändringen men för mig är den största toppformen löpningen, första månaden klarade jag knappt springa alls, nu klarar jag 20 (ish) min. Vilken framgång:P för mig är min formtopp 2010 mer än bara några cm från midjan, det är vara fit! Men jag håller med om att det är lite inför beach hysteri. Men ändå lite kul att läsa om allas olika mål och hur de tar sig fram. :D Mitt största mål är ju springa en mil, det är formtoppning för mig. *haha* (oj, vilken låång kommentar det blev).

  • Absolut! Inget ont om vare sig formtopp eller droppa kilo, problemet är när människor gör det pga beachen och inte rätt anledning (enligt mig) ;)

 3. Jag är med dig Miranda! Bra skrivet!

 4. Jasmine

  Superbra resonemang! Din blogg är verkligen superinspirerande, jag diggar din livsstil och hur du ser på saker och ting. Keep up the good work!

  • Tack Jasmine! :)

 5. Du har så rätt! Nu tycker jag vi tar och tränar inför November, alla kommande Novembrar någonsin! ;)
  Gillar din nya layout på bloggen förresten! :)

  • Så klokt Liza! Haha formtopp till November, I like it!

 6. Är inte vi som tränar mycket och kontinuerligt alltid i beach-form? ;) Jag tror det och det är inget jag tänker på heller :) Brukar oftast skratta nu när alla superduper tränings-upplägg med dieter om hur man ska stressa fram ett 6-pack till sommaren. Väldigt underhållande!! :)

  • Haha precis Daniel, vi är alltid beach-snygga va ;) och jag är som du, roar mig lite av alla mirakeldieter.. dvs träning av helt fel anledning.

 7. Cecilia

  Shit, beach 2010 är det sista jag tänker på. Vad jag satsar på är att bli av med min skada (kortsiktigt mål) och springa hela livet (långsiktigt mål). Så jag gillar ditt resonemang!

  • Gillar dina mål :)

 8. Håller med!
  Fantastiska bilder btw!

 9. Jag tycker att det är kul att fixa formen lite inför sommaren och tycker inte att man ska ge onda ögat åt de som gillar det :)
  Eftersom jag styrketränar tycker jag att det är kul att se lite mer resultat genom att lägga om träningen och få lite mer framträdande och synligare muskler.
  Din blogg blev mycket finare nu!

  • Inget fel att fixa formen, det är mer ”beach”-hysterin jag tycker är jobbig. Sedan att formtoppa sig och må bra i sig själv är ju självfallet bara positivt. :) Jag tycker bara att det är lite knasigt när vältränade människor helt plötsligt ändrar anledning till varför de tränar, från att bli tex hälsosamma till beachen.. Om du förstår min tanke? :)

 10. Du har så rätt Miranda! Kanske är det också skillnad på löpning och styrketräning? Vi son springer har väl alltid någon annan målsättning, typ ett lopp. själv tränar jag alltid med ett mål i sikte, oftast efter ett program, med undantag för lite grundträning på hösten. Då finns det inte tid för Beach 2010. Sen skulle det inte skada att bli av med ett par kilo kring magen, men det kommer aldrig vara min högsta prioritet :)

 11. Det är väl den ”bäst fungerande” motivationen för folk som normalt sett inte tränar särskilt mkt eller som enbart tränar för att se bra ut. Men jo, det är patetiskt.

 12. Jag håller med du!! Träna för att bli smal är trist. Träna för att springa långt och snabbt är roligt.

  • Amen ;)

 13. Magnus

  Tycker det är rätt trist att häcka på beachen. 5 min mage, 5 min rygg, får långtråkigt, rotar fram en bok, inser att man typ måste stå i plankan för att kunna läsa utan nackspärr (13 min;-)), och om jag är kvar efter det funderar jag mest på om jag kan hitta på nått annat …

  • Holy crap! 13 min!!!! Du är gud? :D

   • ...

    Nja, det där om 5 min på rygg och mage fixar jag redan, snart ska jag nog fixa det där om plankan med …:-)

 14. För mig är träningen det viktigaste – resultatet som syns på kroppen är en positiv bieffekt :)

  • Precis och det är det som är tanken. Träna av rätt anledning liksom ;)

 15. Tror inte jag lyckats få in så mycket om Beach 2010 på bloggen. Men det är klart att jag vill vara tränad till sommaren. Jag tror på både kortsiktiga och långsiktiga mål, och då kan tränad till sommaren vara ett delmål.

 16. Beach 2010, ser inte något motsägelsefullt i det. Det är ett av många kortsiktiga mål, tillsammans med det självklara långsiktiga målet att hålla sig frisk, sund och behålla träningsglädjen genom hela livet.

 17. Jag håller så mycket med! Jag vill vara i form året om. Och med form menar jag inte utseendemässigt utan rent fysiskt. Jag vill orka mycket, springa långt och känna mig stark. Oktober som februari, beach eller under 17 lager kläder. För alltid. Amen :)

  • I form forever! Ajaj kapten!! :D

 18. Ah, men se här kommer min egen, högst personliga, teori :) : Allt blir roligare om man jobbar mot ett mål. För oss som faktiskt inte har några specifika mätbara mål med träningen (som jag, som hatar att springa, cykla och lyfta vikter i gymmet och bara pysslar med gruppträning tex) så är det ett sätt att motivera sig. Man får en logisk tidsbegränsning inom vilken man ska ha uppnått ett mål man satt upp för sig själv. Jag tycker inte att en persons morot är sämre än någon annans. Så länge man rör på sig och mår bra av det så spelar det ingen roll om man drivs av att slå PB på marathondistans i löpning, eller av att slå PB i magrutor, resultatet är ju detsamma: en sundare, starkare, gladare människa.

  • Mycket smart sagt. Jag har inte riktigt sett det på det sättet; jag har nog funderat främst över de som ”normalt” har mätbara mål såsom i löpning eller styrka. Det är där jag har reagerat, där människor har ”bytt ut” kilometertider mot cm runt midjan. Alltså hysterin i sig kring beachen, det är det jag har svårt för. Men jag kan verkligen ta det du säger om att resultatet är detsamma och det är ju positivt :)

 19. Mm..beach 2010 stör på gymmet också. Det är brutalt mycket folk som stryker omkring…tränar gärna mage, bröst…haha
  Själv är de ”höst 2010” som är målet, med terränglopp. :D

  • Vilket lopp?! :O

   • *Hoppas på SUM*

   • Lidingöloppet är spikat och målet där är högre iår.

 20. Jag tror att Beach 2010-målet handlar om en låg självkänsla. MEN om det är ett sätt att få folk att börja träna, så visst… Man kan ju alltid hoppas att någon fortsätter efter sommaren för att de gillar det och mår bra av det. Jag håller med dig, Miranda, om att det faktiskt är skrämmande att just träningsbloggare sätter sådana mål. Många borde veta bättre än så.
  Läste du förresten mina inlägg om inre och yttre motivation tidigare i år?

  • varför är det skrämmande? är det fult att vilja bli så snygg som det går? ;)

 21. Jag förstår inte heller det där beach 20XX grejen. Visst, biland tänker man säkert att man ska vara fit och snygg på stranden, men vi är aldrig på nån strand ändå eftersom vi oftast är vid sommarstugan! Jag tränar för att må bra och för att jag trivs med det! Visst vill jag komma i bättre form (kunna löpa snabbare, och bygga lite muskler för att få upp ens lite styrka), men det gör jag ju för min skull och för att må bra (även om sambon ibland får för sig att jag tränar för att gå ner i vikt).
  Väldigt bra inlägg!

 22. Håller helt med dig!Bra skrivet!

 23. Pernilla

  Bra talat!!! Jag har fått kommentarer som: Men det är ju konstigt att du inte är smalare (jag alltså) som springer såå mycket! Precis som om det var det som var grejen liksom!
  Man tränar ju för att man mår så himla bra av det och att en vällust sprider sig i hela kroppen!

 24. Mia

  Bu för beach 2010! Idag förespråkar jag passet ”parlöpning”. Det har väldigt lite med nån beachkropp att göra. Vi har kul och blir starka tillsammans. Precis som det ska vara.

  Kram

 25. Oj!! Vad har du rätt! Jag vill vara starkare och mitt mål är vara så väkltränad jag kan. ”Jag vill vara snygg och smal”… hi hi!!
  :)men inte för beach 2010 utan för alltid!

 26. Hihi, precis! Jag hade samma tanke och skrev en liknande fundering själv… :)

  Så snygg bloggen blivit. Man hinner ju inte med här, borta några dagar och 100-tals inlägg att läsa ikapp :)

 27. alla anledningar att träna är väl bra anledningar (så länge de inte är destruktiva). varför skulle den ena vara bättre än den andra? enligt ditt sätt att tänka så kan man ju se det som att snyggheten till i sommar är en bonus. enligt en klassisk beach 2010-tränande blir ju hälsan en bonus. vad däri ligger felet?

  • Jovisst är det bra att träna oavsett. Det är mer det hysteriska beach-fokuset jag tycker är jobbigt. Alltså när redan tränande individer som i vanliga fall tränar för hälsa m.m. helt plötsligt skiftar för att få fram magrutorna. Jag tycker ju att vi är mer än så, vi som faktiskt har träningen i vår livsstil. Jag är däremot inte på något sätt emot träning i sig, oavsett anledning, bara att jag anser att hetsen kring beachen känns lite överdriven. Det är allt :)

 28. Hörrö baby! :-)

  Jag är tränar året om, och är mer eller mindre vältränad året om. Jag har tioårsmål, ettårsmål, säsongsmål och gud vet vad. Beach 2010 nappar jag ändå på direkt – just för att det är en sådan klyscha. Som en schlager som sätter sig på hjärnan – och målbilder som sätter sig på hjärnan är bra mål! Jag ska givetvis impa stort på beachen med att göra chins. Det är ju hur kul som helst. Hetsen är en del i det hela, ungefär som Melodifestivalen eller whatever.

  Jag förstår hur du tänker – men ALLT som får folk att träna mera är bra. Det är inte mer tragiskt eller patetiskt eller sorgligt eller vad man nu tycker att träna för att få t.ex. magrutor än vad det är för att få en bra maratid. Eller göra chins.

  Förresten – jag tror ”hysterin” är ett vårtecken. Tror vi ska vara glada! :-)

 29. Jag tycker att en annalkande strandsäsong (eller något annat tillfälle då man vill vara extra fin) är ett utmärkt tillfälle att finna motivation till att ta tag i antingen en stor övervikt eller några extrakilon som man lagt på sig.
  Av vilken anledning man än tränar så är det väl bra – så länge man mår bra av att träna!

 30. Peter

  Lätt för dig att säga som ser ut som en italiensk sexbomb :-)
  Jag läser din blog enbart för dina helkroppsbilder. Mera sånt, tack!
  Och nej, jag är inte gubbsjuk. Det är våren :-)

 31. Hi I like your blog. Do you need to guest submit on my own at some point? If that’s the case you should let me know by way of e mail or just answer this kind of opinion because My partner and my spouse and i actually enrolled in notices and will know should you.

Comments are closed.