98% glädje och 2% smärta

Jag ska vara helt ärlig med er.

Luciatåget var ju fantastiskt. Verkligen!

Men ungefär 2% var inte fantastiskt. Dessa 2% handlar om mitt högerknä.

När vi sprang i lördags så kom jag 10km innan mitt högerknä började ömma. Vid 18km gjorde det ont. Mycket ont.

Helt plötsligt blev jag otroligt skärrad över knät och undrade om det var värt det? Men som arrangör i detta supertåg ville jag aldrig hoppa av. Jag förstår att jag lekte med elden i lördags, men hoppas verkligen jag inte ställde till med något.

Smärtan kom och gick på utsidan av högerknät (typisk löparknäsmärta) och jag som ALDRIG haft känning i knät kände mig väldigt nervös.

Men jag fortsatte framåt och det var mitt beslut. Väl framme i Gränna ömmade knät, och väl framme på hotellet gjorde det fortfarande ont. Konstigt nog hade jag inte ont när jag dansade i klackar hela kvällen… men morgonen därpå gjorde det ont när jag gick.

Igår smärtade det när jag böjde på knät. När jag ställde mig upp. När jag gick i trappor.

Igår kväll minskade smärtan ner.

Imorse ömmade det pyttelite. Men bara pyttelite.

Lucia idag

20111213-081434.jpg

Det är såklart att jag förstår att 45km 2 veckor efter Bislett är dumt. Men att jag skulle få ont.. nja.. slita ja. Ont – nej. Det är lättare att ta dumma beslut när man aldrig har varit skadad.

Desto bättre att ta bra beslut nu.

Jag skiter i årsmålet och jag springer inte under hela denna vecka. Otroligt så tråkigt. Knät känns knappt nu, men ännu bättre att vara proaktiv med andra ord. Tårarna dyker upp när jag tänker på att inte kunna springa – så aldrig att jag tänker tillåta det. Håll tummarna för mig.

Om det så behövs så springer jag inte en kilometer till resten av december… :(

15 Comments

 1. Jan-Erik

  Bislettsmärta? jag fick och har samma smärta i just höger knä :-(
  Aldrig haft det förrut. Löpar vila och allternativ träning. Vi får inte missa nästa års äventyr :-)

 2. Rätt beslut att vila och strunta årsmål. Jag fick ont i hälen under Sthlm Halvmarathon i september, men ignorerade det för att jag ville springa SUM och Hässelbyloppet. Efter de loppen har jag dock inte kunnat ta ett löpsteg så det var ett dåligt beslut kan jag meddela. :-(

 3. Vad är det med folks knän? Mitt knä sade i från med besked förra måndagen, ordentlig inflamation de mesta har gått bort med voltrensalva och tabletter. Men det gör fortfarande ont och de är trötta. Ingen löpning just nu bara rullskidor och styrka. Var försiktig!

 4. Tråkigt. Hoppas det ger sig snabbt! Gå till en sjukgymnast på stört för att kolla upp diverse saker direkt (även om du vet vad det beror på). Du kanske är för kort i någon muskel, för svag baksida lår, för kort ”höftböjare” eller inte fan vet jag :) men ett besök kan va bra.

 5. LL

  Tråkigt! Otroligt tråkigt Miranda! Men det är roligt att läsa att vissa är klokare än andra! (läs undertecknad) Jag har gjort misstaget mer än en gång att träna vidare med smärta..

 6. Me

  Urs inte bra brukar vara lurigt att bli av med…stretcha mycket och vila…lycka till!

 7. Kajsa

  Vill tacka för en fantastisk blogg! Har följt den från och till i något år, och alltid funnit den inspirerande. I nuläget är den till större hjälp än något annat. springer inte så mycket som du, men 3-5 pass i veckan är standard. för en månadsedan fick jag dock ett abrupt slut på den vanan, varpå mitt första mål är att i januari ens kunna gå igen. Det är här du inspirerar mig så, ditt sätt att fokusera framåt, våga vilja mycket och hårt kämpa för det. låta förnuftet gå före kortsiktigt löpsug tex. du inspirerar mig till att inte bara ha som mål att kunna gå och klara vardagen igen. jag ska kunna springa! Har mycket med mig det du skrivit om skador och att lyssna på kroppen. Det har gjort att jag fårvånat många inom vården med mina framsteg. såklart det är en sorg för var dag man inte kan springa, men tänk vad mycket man kommer kunna klarar av tack vare att man lyssnar till förnuftet. tänk på dina stora mål, för vad är en vecka, eller för mig många månader, jämfört med decenier att kunna springa!?
  tack igen för denna fantastiska blogg!

 8. Vila pa ordentligt, och glom inte stretcha ifall det nu ar just loparkna :) Och krya pa knat!

 9. Nej nej nej var min tanke. Du kan inte bli skadad! Sköt om ditt knä och var smartare än mig och ta hand om skadan i tid! Sjukt svårt när viljan är större!

 10. Johanna

  Skulle just skriva det som mialena skrev om stretch för löparknä. Nu behöver jag inte göra det. Krya på knät. Det är snart bra igen!

 11. Trist med knät! Du får vara tacksam över alla mil du klarat av att springa hittills i år :-)

 12. Hoppas det bara är ett trött och överansträngt knä. Det vore ju inte helt omöjligt, eller hur …? Vila från löpningen, belöna dig med yoga istället, eller kanske pilates, eller lite simning i någon varm bassäng? Håll knäna varma, överdosera på liniment till knäet och varm choklad för invärtes bruk.
  Krya på dig!

 13. Så klokt av dig att lyssna på kroppen! Bättre att vara smart i tid än att vara efterklok! Även om det känns tråkigt att behöva vila! Hoppas på snar bättring! =)

 14. Softa lite ett tag så blir det nog bra ska du se. Och du som är lite smygtriathlet kan ju kolla in järnisen i Kalmar och hitta inspiration för nya utmaningar. Den har blivit riktig Ironman från och med nästa år. http://www.kalmartri.com/, http://ironmankalmar.com/

 15. Kloker där. Jag blir så imponerad av ditt beslut så jag ryser. Jag vet hur jag själv skulle känna inför en liknande situation. Jag riskerar att låsas in på mentalsjukhus när jag vilat mer än tre dagar. Simma kanske, Mirre? Funkar det? Äsch… Du har ju redan en plan! What else? Förlåt att jag tjatar, men var rädd om dej goding!

Comments are closed.