Hornstull – Järna 55km igen!

Jajamen, nu var det alltså dags att springa från Hornstull till Järna – igen. Jag var ju med redan förra året och hade en av mina absolut roligaste löpdagar då. Hela den dagen var fantastiskt och det var ju även då jag sprang som ”näst längst” vid det laget. Då hade jag laddat med vila flera dagar inför och med massa mat.

Nu däremot. Inte så mycket laddning direkt. Men det har väl att göra med att man utvecklas och förbättras. Nu tog jag 55km som en ”klackspark” och hade både ett tufft distanspass och ett intervallpass i bagaget från veckan och sammanlagda 5mil redan.

20110702-113711.jpg

Dock kände jag av att jag inte hade laddat så mycket med käk och vila när jag väl vaknade. Jag kände mig seg och trött, men det var bara att hoppa upp och ”avverka”. Fantastiskt hur man kan förvänta sig att kroppen bara kör ändå, att den lägsta nivån bara höjs och höjs.

Precis som förra året var det ett bombnedslag av löpare vid 7eleven i Hornstull kl 08.30. Ingen klar 6tempogrupp utan jag hörde mest info om en 7.30 – och en 5.30grupp. Höll på att tvinga med Mia på 5.30gruppen ;) haha. Fast såhär i efterhand, tack gode gud att vi inte körde med dem – fick höra i efterhand att flera bröt där.

Till slut blev det då en ”dryg 6tempogrupp..” eller snarare en grupp som höll drygt 6tempo och vi drog iväg. Jan-Eric fick hålla i trådarna. Jag kanske får se till att lära mig vägen så jag kan hjälpa till nästa år, springa kan jag ju – svårigheten är ju att hitta!

20110702-113722.jpg

Humöret var bra och svetten lackade inom 5min. Första etappen på drygt milen innebar en snabbpaus för några på macken innan vi hamnade på donken i Skärholmen. Jag var väl medveten om att det skulle bli många pauser och jag var inte stressad alls, ibland är det rätt skönt med den här typen av ”fikalöpning”. Den långsammaste gruppen som kör i 7.30 kallas dessutom ”Fikagruppen” och de festar hela vägen fram på bullar ;)

Det tog tid för mig att komma igång, jag kände mig seg och svettig som tusan. Har väl förstått i efterhand att vädret nog påverkade mig mer än vad jag trodde, men igår funderade jag på varför det inte kändes lika lätt som det brukar – 29 grader dah Miranda!

Vid 18km köpte vi dagens första glass och jag tog verkligen papper och TORKADE av svetten från armarna. Jag som brukar bli mobbad för att jag inte svettas!

20110702-113735.jpg

Löpningen gick i ca 6fart, men vi tog det lugnt i backarna och gick i många. Gruppen var ganska stor till en början men folk började sedan att hoppa av titt som tätt eller vänta in en långsammare gruppen.

Redan vid 20km längtade jag oerhört mycket efter lunchstoppet och den iskalla cocacola jag såg framför mig där i gräset vid Rönninge Station.

Jag och Mia svettas mellan Hornstull och Järna.. haha.

20110702-113753.jpg

Rullade framåt sakta men säkert. Diskussionerna var inte speciellt extrema, det brukar pratas mer på dessa långlopp men jag tror verkligen att alla var så tagna av värmen att man inte slösade med energin på att snacka för mycket..?

Eller så längtade alla andra också efter iskall cocacola??

20110702-113826.jpg

..och när jag väl hade fått i mig den var jag som en ny människa!!

Lunchpaus i Rönninge och alla inhandlade diverse på konsum. Jag körde någon sandwich-variant med renskav i. Gick ner otroligt fort och därpå en massa nötter. Hade inte käkat något speciellt mycket fram till dessa 28km och kanske var det därför jag kände mig segare än vanligt.

20110702-113838.jpg

Nästa 6km till Östertälje gick hur enkelt som helst tyckte jag. De andra verkade dock tycka att det var den värsta biten, men min kropp har börjat vänja sig så bra vid att äta och springa att den knappast märker det längre. Dock pressade solen extremt på oss just dessa kilometer och jag blev hyfsat solbränd i nacken…

20110702-113854.jpg

Ytterligare 3km och vi var på den berömda glass-pausen i Södertälje hamn efter ca 37km svett. Nu hade dock många tackat för sig och vi var en desarmerad skara löpare. Vi höll dock fortfarande fint tempo runt 6min/km. Nu började jag njuta och jag skrattade lite åt mig själv inombords, ska det ta 30km att vakna till nuförtiden?!

Mia hade dessutom börjat distanspersa nu, hennes tidigare låg på 31km, så det glädjes jag åt också. Otroligt så grym hon är! Vi köpte förresten Calippo på stoppet eftersom vanlig kulglass inte kändes ”kall” nog! Vi var helt enkelt ett hett gäng löpare…

20110702-113926.jpg

… men snart var det dags för folk att få svalka av sig! Bara ca 6km bort, efter 43km kom vi till campingen och badstoppet. Här skulle det badas! Jag var i förra året direkt, men nu kände jag faktiskt mer för att sitta på stranden en stund. Ville inte blöta fötterna och dra ner en massa grus i skorna.. bekväm som jag var. Dessutom hörde vi åska och såg blixtar på håll så jag bara antog att regnet skulle dyka upp närsomhelst!

Nu var i alla fall energin där och jag kände mig som mitt vanliga ultra-jag som kunde hålla på hela kvällen lång…

Nu kom för övrigt ”kommunikationsproblematiken” upp. Vi hade 1h20min på oss att plocka bussen som gick 17.33 från Järna, annars skulle vi behöva vänta på tåget som inte gick förrän 18.57. Jag ville direkt fixa bussen, 12km på 1h20min men flera tyckte att det kändes lite väl snabbt. Så jag sket i den idén med tanke på att resterande kilometer skulle avverkas på kuperade Sörmlandsleden.

20110702-113947.jpg

Så började vi springa och mina ben var piggare än tidigare. Jag och Mia kom direkt en bra bit före huvudgruppen och hade två snabba killar, Stefan och Lars-Åke framför oss. Vi låg på bra i tempo och diskuterade buss-grejen om igen. ”Skulle vi, eller inte?” Det jävliga vore ju att missa den med 5min. Samtidigt, att satsa nu när benen var sega? Vi gick ju trots allt fortfarande och ”slösade tid” i backarna.

Men vi fortsatte och körde på. Kilometer efter kilometer gick enklare och enklare, och jag fascinerades av Mias kapacitet som nästan persade med dubbla distansen, hon såg så fräsch ut. Fast å andra sidan hade jag aldrig tvivlat på det, hon hade ju bara inte fått chansen att springa 55km innan.

Snart körde vi framåt med grabbarna och vi låg hela tiden i fas med bussen. Så till slut när vi hade 6km kvar så tyckte jag att det var dags att bestämma sig. Killarna behövde då sakta ner så jag och Mia bestämde oss för att köra. Sedan om jag klarade av att hitta – det skulle bli en helt annan historia!

20110702-113958.jpg

Så efter att innan ha gått i rätt platta backar i början av dagen så ökade vi farten på Sörmlandsleden och körde 5.30fart. Snart uppe i 5fart. Uppför terrängbackarna som om vi körde på tid. Weehoo! Svårnavigerat och tidskrävande när vi nästan sprang rakt ner i lite olika kärr och annat.

När det var ca 4km kvar misströstade vi. Skulle vi verkligen hinna? Vi hade ung 6min/km kvar och vi visste inte ens om vi verkligen skulle hitta..? Då kom Lars – Åke ifatt oss och sa att det bara var ca 2-3km kvar, jaha?! Då kör vi!

Ut i spåret igen och köra! Jag tog täten och höll ett högt tempo, benen bara körde! Nu var vi i sub5fart och härjade. Jag dubbelkollade att Mia hängde på och hon var grymt stark!

Skrämde upp ett par cyklister och skrek ”Järna, var? Hur långt??” och de ropade ”1km, håll till vänster” och tack gode gud för att jag frågade, annars hade vi aldrig hittat. Att hålla till vänster innebar alltså att hoppa av leden och komma upp till asfalten igen, och ha Järna inom räckhåll! Hade jag inte vetat det hade vi ju fortsatt inne i skogen.

Ut på asfalten och en cyklist pekade åt rätt håll, dock hade vi jäkligt kort om tid nu och uppför. Jag blåste på – skulle bara hinna med bussjäveln! Så i en ganska fin uppförsbacke som var alldeles för lång lade vi vår sista kilometer på 4.34 innan vi kom över krönet och såg busshållsplatsen fylld med folk. YES vi hade hunnit!

20110702-114008.jpg

Vi kramade om varandra och tycke att vi minsann var GRYMMA! Som vi dessutom hade fått slita för att fånga in bussen! Fartökning efter 50km sitter rätt så fint faktiskt, och jäklar vad roligt det var att hinna :-)

20110702-114016.jpg

Sedan var bussen faktiskt sen med flera minuter och Lars-Åke hann PRECIS dyka upp, och han hade verkligen slitit sig fram för att hinna!

Lyckan var stor över att ha ”vunnit” och både jag och Mia kände oss på topp och glada. Shit så fint att avsluta rundan på bästa sätt :-) Tyckte dock synd om de övrigt i gruppen som skulle tvingas vänta in tåget, men samtidigt hade alla ju känt till läget och vi hade verkligen satsat för att fixa det. Nästa år får vi väl ha bättre koll på bussarna så alla fikapauser inte drar iväg för långt.

Vi hade ju ändå nästan 1,5h hemresa framför oss och det hade varit tråkigt att addera tid på det. Så vi lutade oss tillbaka och njöt, bytte till pendeln i Östertälje och drack och snackade löpning.

Endorfinruset av att få dra på och känna att kroppen hade så otroligt mycket att ge och sedan hinna med bussen satt kvar länge. Jag och Mia var fortfarande glada när vi skildes åt i Sumpan, dock rätt så omtumlade med tanke på bastulöpardagen. Hem och dricka ännu mer vätska minsann..

20110702-114026.jpg

En härlig och svettig dag att minnas. Hornstull – Järna 55km done, och detta har blivit en grym träningsvecka. Tack speciellt till Mia, fan vad grymt att du kom med, inte många som persar från 31km till 55km och gör det så starkt!

Summa: 55km, 5h45min, tempo 6.16. (Jag stoppade tiden vid rödljus och pauserna, men hade igång den under all rörelse, såklart även på promenaderna i backarna).

Löpningen nice, allting nice ;)

(ps. Jag vet att det fortfarande strular med kommentarerna men det funkar att kommentera för vissa. Jag jobbar på det)

72 Comments

 1. Shit vad ni är grymma!!

  • Miranda Kvist

   Tack Karin! En dags ska vi nog också tjattra loss 55km, är du game? ,:-)

 2. Ni är ju bra grymma!
  Hade varit skoj att se en skymt av er, jag rörde ju mig i krokarna; Södertälje (jag rör mig ju alltid i Södertäljekrokarna visserligen)-Järna igår.

  • Miranda Kvist

   Tack Nina! Du får hänga på nästa år? :-)

   • And recently, young men with a particularly slim physique have been shopping for jeans in the women’s department.

 3. Härlig story! Måste kännas härligt att hinna med den där bussen! :-) Jag sprang med den sköna ”kafferepsgruppen” men hade det tufft i värmen och valde att bryta i Rönninge. Är ändå minst sagt nöjd med den härliga dagen och alla fantastiska människor man träffar! :-)

  • Miranda Kvist

   Härligt jobbat Louise! Visst är det en fantastisk runda, ett måste varje sommar. Nästa år kör vi du garanterat hela vägen till Järna :-)

 4. Wow! Jag är verkligen imponerad!! Jag klarar inte ens av att springa en mil än. Med betoning på ”än”! ;) En fråga bara… Hur hinner du ”äta upp” all energi du gör av med på såna långa pass?

  • Miranda Kvist

   Du kommer dit också :-)

   Jag äter ganska mycket och ofta. Hoppar aldrig något mål och slarvar inte med kosten. Sedan tror jag också att kroppen är så van nu att den är rätt bra på att ”kompensera” själv :-)

 5. Gillar berättelsen och era äventyr!Jag måste ha ett jobb i Stockholm så jag kan följa med på allt kul!

  • Miranda Kvist

   Helt rätt!! ;)

 6. M

  Ni är ju grymma! Låter kul med ett sånt äventyr, men måste nog träna mera distans först ;)

  • Miranda Kvist

   Nej då, det är bara att hoppa på och se hur långt det går! :D

 7. Du är otroligt inspirerande Miranda. Tack.

  • Miranda Kvist

   Åh tack Therese! Ses vi på lördag? :-)

 8. Men helt grymt!!! Du är ju bara helt otrolig, jag är så imponerad att jag saknar ord! (nästan)
  Vi var i sista gruppen och jag är toknöjd med att både ha distanspersat och att genomfört min första ultradistans! Nån dag kanske vi springer i samma grupp, haha jag kan ju alltid drömma :)
  Jag är fortfarande så hög på endorfiner att jag inte kan sova… Vilken dag det var!

  • Miranda Kvist

   Jag läste din story, fantastiskt bra gjort. Den första av många ultror :D

 9. Its difficult to find informative and accurate info but here I found…

 10. Chungs TaeKwonDo leaning Subject

 11. Buy iraqi dinar Iraq news iraqi dinar exchange rate

 12. Sed facilisis, lacus et iaculis pulvinar, nulla turpis auctor

 13. GaleriesLes Vacances des MYMSCagnesMer SallertaineNOIRMOUTIERETE20091.jpg MYMS Blog

 14. Steps of a Short Sale Morrison Residential Realty

 15. Quick models images gallery Bollywood Actress Shraddha Das 58632151131shraddhadaswetphotos4.jpg

 16. has been labeled cheap nike air max 90 Online Gambling Stories

 17. Special Tips for Individual Ten Tax Tips for Individuals Selling Their Home .

 18. Activists make lastditch effort to save orphans from Israeli state terror

 19. The Best Of Photography Contest 2012 0 Gallery Alliance School of Management bangalore CoolAge

 20. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,1251752507680 1 250

 21. Escuelas de Verano de Mayores en La MilagrosaEntrate Tetraclinis CARTAGENA.

 22. Servicios de Posicionamiento Web Alcala del Valle Cadiz

 23. Keputusan Rakernas SIWO

 24. Video Porno Ptasse blonde sodomise

 25. runescape gold was actually excited when I obtained it for Xmas. Fully satisfacion.

Comments are closed.