Får man verkligen lägga upp sådant här?

För att ni inte ska hata mig så har jag förminskat bilden extremt ;-) Så sluta för guds skull inte läsa min blogg nu för att jag för första gången (!) lägger upp en fotbild.

Fotbilder brukar ju vara vanligt förekommande på löparbloggar, men jag har aldrig riktigt haft något att slänga upp. Varken efter 24h eller SM på 100km såg min fot speciellt härjad ut. Jag är så bortskämd med att slippa skavsår och andra problem.

Så varför har jag fått det nu?

Jo här ska ni få höra. Jag misstänker att det handlar om noll respekt för ”korta” distanser. Förr tog jag alltid hand om fötterna, smörjde in med vaselin innan långlöpning och fortkräm efteråt eftersom jag skulle springa 40-50-60km hela tiden. Men nu när jag ”bara” sprungit runt och tävlat på 20km så har jag slutat bry mig. Jag menar, 20km, det är ”väl ingenting”? För mina fötter alltså.

Uppenbarligen är det för mycket, och jag verkar ha retat upp vänster trampdyna något enormt. Det började kännas av redan på Kungsholmen runt, och sedan var det Kolmårdstrailen i geggan osv. Trodde dock det var löst nu, och i lördags var det noll problem även om jag uppenbarligen drog igång skiten igen i söndags på Duathlon’et.. Men men.

Tyvärr är det mörka området värst, och det jag i stort sett trampar på när jag springer. Hurts like a mother****.. om man säger så.

20120523-094327.jpg

Men om det kommer hindra mig ikväll?

Hoppas jag verkligen inte. Jag må kanske inte kunna gå, men jag ska banne mig springa. Ju snabbare jag springer desto mindre tid att ha ont.. eller hur?

Hoppas att farten liksom bedövar hela foten eller något. Eller om någon har några andra sista-minuten-tips? Hela ytan är förstås tapetserad med Compeed just nu. Finns det någon bedövningsspruta jag kan ta? ;)

16 Comments

  1. Lina

    Ajjjjjjjj aj aj…..
    Rest rest rest

  2. Sara

    Du skulle kanske kunna prova med bedövningssalva som finns på apoteket men vet inte riktigt hur länge den verkar. Är sån man kan få innan man får sprutor, tror den heter emla-kräm typ. Lycka till ikväll!

  3. Stackare! Jag skulle prova att smörja in hela härligheten (!) med voltarenkräm. För att få spruta måste du nog leta upp nån (mindre nogräknad) läkare. Jag träffade en kille (han var läkare själv) som injicerade sig själv med smärtstillande rätt in i knäet under pågående Vättenrunda…

    Sjukt mycket lycka till i kväll!

    • Miranda Kvist

      Hahaha… varför känner man inga sådana där tveksamma omdömesläkare för!! ;D

  4. Frykenmo

    Klart man får lägga upp sådana bilder, det är ju löpningens baksida eller rättare sagt undersida du visar.
    Det är bara köra, smärtan försvinner efter en km…. ;-)
    Inställningen att ju fortare det går ju mindre tid att ha ont är rätt tänkt, sedan kanske du inte kan gå på ett par dagar efteråt men var dag har nog av sina bekymer.

    Lycka till….Fryk

    • Miranda Kvist

      Ja, kan jag inte gå på en vecka så är det ändå värt det ;) Så länge jag är tillbaka till Stockholm Marathon!

  5. Stort lycka till ikväll! Är själv så sugen på att springa, men förkylningen from hell har satt stopp för det. :-(

  6. Patrik

    Jag har några ggr lyckats dra på mig motsvarande, även i form av blodblåsor av samma storlek. Viss det svider en del men jag rekommenderar nog att du ser till att få hål på blåsorna, brukar fungera för mig…:) Då brukar det vara över snabbt!:)

    /P

    • maja

      Hm.. jag kan ha fel nu, men är det bäst att INTE ha sönder blåsorna?? (risk för att få in smuts, inflammmation osv). Jag fick brännblåsor efter att ha hällt en massa kokande vatten på mig i vintras, och fick då stränga order om att inte ha sönder några blåsor. Blåsa som blåsa lixom, borde vara samma…? Jag skulle kolla upp den innan jag gick loss med nålen…!

      • maja

        En annan grej, det finns massa bra lösningar för att avlasta sår eller blåsor, typ som nån slags silikonförband (?) som är ihåligt som du sätter runt blåsan = mindre tryck där du har ont. Funkar skitbra. Gå loss på apoteket!!

      • Patrik

        Nja, riktiga brännblåsor är ju inget att leka med och de skulle jag naturligtvis inte heller rekommendera att man gör hål på. Men friktionsblåsor är ju en mycket lindrigare form.
        Vårdguiden skriver också att man inte ”helst” ska sticka hål pga infektionsrisk, men de skriver samtidigt att man kan. Och vill man springa och har råkat ut för en blåsa, så får man väl se till att välja, även om det blir mellan pest och kolera. Nedan är taget därifrån…Egenvård vid skavsår
        •Tvätta blåsor och sår med tvål och vatten.
        •Stick helst inte hål på blåsan, det ökar risken för infektion. Är blåsan stor och gör ont kan du försiktigt göra ett litet hål i kanten på blåsan med en ren nål och pressa ut vätskan. Spola rent med rinnande vatten.

        /P

  7. ed.

    Det mörka området är troligen ett blåmärke. Smärtar eftersom det blir högre tryck där. Det rekommenderas inte att punktera, men att punktera minskar smärtan och ger sällan några problem. Så det är upp till dig. Liten risk och det är din fot.

    Du kan köpa DuoDerm på apoteket, som Compeed fast större, täcker bättre, går att ha dubbla lager av. Tvätta först, ta bort död hud (=har ingen känsel) som du har en del av (sax eller skalpell om du är säker på handen), skölj igen, torka torrt, lufttorka, vänta en stund, lägg på DuoDerm. Låt sitta kvar tills trillar av av sig själv.
    http://www.apoteket.se/privatpersoner/common/search.aspx?q=duoderm
    http://sahlgrenska.se/upload/SU/omrade_oss/hud/DuoDERM%202007.pdf

    Sedan kan det vara värt att klippa ett hål i innersulan där det trycker som mest. Ha en till sula i beredskap (från en gammal sko i samma märke) ifall det inte blir bättre utan bara konstig belastning.

    Vill du ha bedövningssalva är det Xylokain du kan använda. Smärtan brukar dock gå över av sig själv efter ett tag på tävling. Om inte, så ska du inte tävla.
    http://www.apoteket.se/privatpersoner/common/search.aspx?q=xylokain

    Jag utgår från att du inte har diabetes eller någon neurologisk sjukdom, då måste du vända dig till din läkare isåfall.

  8. Anja

    Stort lycka till ikväll! Jag hade funderingar på att anmäla mig och försöka få ner mitt milpers till närmare 54 (än 55) min.. Men den mentala formen känns inte helt hundra så jag skippade det.. Och nu när jag har en växande bakteriehärd i halsen/näsan hade jag ju ändå inte kunnat.

    Dock vill jag höja en varningens tecken för skavsår! Min kompis fick ett skavsår från ridningen på insidan av benet och har nu böltpest/multiresistenta bakterier och massa virus/svampar och skit i såret så de har karvat i hela hennes ben sedan i höstas.. Inte för att det hör till vanligheten, men låt skavsåret läka!!

    Jag tror ditt milpers snart ligger på 41:29!

  9. Jag hade en blåsa på exakt samma ställe förra året, som mer eller mindre såg exakt lika dan ut. Grejen är att jag fortfarande har problem i och nu ofta får blåsor just där.

    Ser att fröken punkterat blåsan och eventuellt kanske rivit eller klipp lite i härligheten… Det ska man ju försöka undvika, den gamla huden behövs för att skydda den nya området tills huden vuxit ut.

    När man punkterar blåsa ska man ”sy” igenom den med nål och bommulstråd som drar ut vattnen utan att man behöver trycka eller riva upp huden.

    Jag skulle nog undvika att lägga bedövningssala i, däremot håll rent med koksalt eller liknande, läker också bättre utan compeed för att det får andas, använd istället en kompress, finns på apoteket. Men du måste avlasta området det finns grejer att lägga runt att köpa på apoteket så att du inte får direkt tryck på området. Eller ta en bit skummgummi och klipp till själv.

    • ed.

      Torkar såret ut tar det längre tid att läka och större risk för ärr och att det blir infekterat. Kan dock eventuellt vara bra om det är ett litet sår och endast redan är obetydligt infekterat. Annars läker det snabbare, hålls renare och blir mindre ärr om man håller det fuktigt, exempelvis med Compeed.
      http://vardhandboken.se/Texter/Sarbehandling/Forband/

  10. ed.

    Jag kan rekommendera att testa Thor-Los löparstrumpor. Finns bland annat hos http://www.specialistsocks.co.uk . Både för att lindra smärtorna och att förebygga nya skavsår.

Comments are closed.