Hur äter en DuracellMirre?

Hejsan allihopa!

Ibland skriver jag om mat. Inte alltför ofta, men ibland. Jag vet inte riktigt, många träningsbloggare är ju egentligen kostbloggare också, men jag är nog en rätt renodlad träningsbloggare. Här är det träningen som tar plats. Men visst hänger kost ihop, det gör det verkligen. Liksom vila, glädje, utmaningar, tävlingar och annat också hänger ihop med träningslivet.

Här ska ni få höra! Vid årsskiftet gav jag mig fan på att bli bättre på mellanmål. Och matlådor. Jag är rätt duktig på matlådor i vanliga fall också, men jag tänkte ändå ge mig en liten utmaning. Samtliga januaridagar har jag haft både matlådor och mellanmål med mig. Samtliga dagar :) hemlagad mat, aldrig halv – eller helfabrikat. Jag äter generellt sätt extremt lite halv – och helfabrikat, mest för att jag är ovan, men också för att jag gillar att laga mat.

20120202-121312.jpg

Framförallt mellanmålen har förbluffat mig. Att jag varit så duktig, och som det faktiskt har gjort skillnad i energin på träningen under kvällen. Varje dag klockan tre är det mellanmålsdags framför datorn. Oftast en färdigmixad kvarg/proteinpulver/frystabär-mix + nötter. Eller äggmacka eller bara nötter. Dessutom sitter man ju typ och längtar efter klockan tre.. hehe så man kan äta igen :)

20120202-121322.jpg

Många undrar för övrigt vad jag äter. Jag har inga förbud alls. Jag kan äta det mesta, men jag väljer att äta rätt schysst/bra/hälsosam mat. Bra protein (ex. Fisk, kött och fågel), fett och kolhydrater. Jag äter ganska mycket protein och har alltid gjort. Även mycket bra fett. Jag tror inte kolhydraterna varken är boven eller frälsaren i kosten, och jag är knappast rädd för socker, men jag hatar att blodsockret åker berg – och dalbana. Så jag försöker undvika onödigt socker även om jag inte har några som helst problem med att stoppa i mig en massa naturgodis ibland. Eller bars på långloppen heller för den delen ;)

Jag säger aldrig nej till det jag blir bjuden på, och jag kan inte komma på något i denna stund som jag verkligen ogillar.

Jag jobbar i livsmedelbranschen som inköpsassistent och är produktansvarig på mitt företag. Vi är importörer/agenter för några riktigt stora varumärken och samtliga e-nr går via mig. Det finns några naturliga e-nr som man inte behöver hetsa upp sig över, men jag vet också hur mycket bullshit som stoppas i den mat vi äter. Och hur svårkontrollerat det faktiskt är. Och hur efter livsmedelbranschen är när det gäller produktinformation… Jag är inte totalt rigid, men har ändå börjat tänka mer på vilka konserveringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel m.m. jag får i mig sedan jag plockade in produktbiten i höstas.. (och kanske är det en av anledningarna till att jag skriver lite om mat, för att jag jobbar med det dagligen..)

Summa kardemumma så försöker jag helt enkelt äta bra hälsosam mat. Så maskineriet har bra bränsle. Jag tror mer på att äta ”onyttigt” än ingenting alls, och äter för att träna – och inte tvärtom.

Jag (och det vet ni ju vid det här laget) har inte alltid haft världens mest sunda matrelation, men det är den i dagsläget verkligen. Nog för att man ska försöka äta nyttigt, men man får inte gå för långt och hamna i ett destruktivt beteende. Speciellt om man tränar hela tiden. Om man blir bortbjuden på middag och börjar kallsvettas för att man inte har ”kontroll” på vad som bjuds, då har man trillat dit. Och lösningen är inte att hoppa lunchen och springa 3mil innan middagen, tro mig jag vet.

Så snälla kära vänner därute. Ät massa bra mat så ni blir starka och orkar träna. 85% bara massa bra grejer och 15% sämre skit så har ni en fin balans. Träningen är livet, men maten är en rätt fin bit också!

Frågor på det?

(Som några brukar skriva ;)

7 Comments

  1. sonny olsson

    Jag har ingen aning om vad ”naturliga e-nummer” och dåliga e-nummer, men blir nyfiken och vill göra rätt för mig o kroppen : ) Kan du berätta mer? Tack

  2. Bra skrivet och rätt tänkt!
    Jag har varit och gjort en kostanalys som jag får svar på om nån vecka, är sjukt spänd på att få resultatet. När jag var på vägning/mätning så fick jag det korta snabba svaret att jag äter på tok för lite, och då får jag ändå kommentarer från kollegorna som att ”…du äter ju fan jämt!”. :)

    //Hasse

  3. Nej! jag tycker att du har en bra inställning till mat och önskar att fler hade det! det är känsligt med matfrågan för många även de som tränar mycket hårt. Kanske framförallt bland oss tjejer. Vi bör äta så mycket mer än vad många av oss gör.

  4. Jag tycker också att det känns viktigt att äta bra mat, och att försöka ta bort det där fabriksgjorda så långt det bara går. Det var evigheter sedan jag slutade äta exempelvis köttbullar som gjorts på fabrik, men det är svårare med andra lite mer komplexa matvaror. Ekologiskt och naturligt är en bra bas, äter man så – lagom av allt tror jag att kroppen mår bra.

    Intressant att du äter mkt protein och alltid gjort. Min kropp är kolhydratsjunkie, men jag försöker tämja den och få in mer protein. Svårt, men bra.

  5. Ida

    Du har verkligen den rätta inställningen! Jag har länge haft en svår relation med mat men kämpar värme dag för att få en mer avslappnad inställning :-) håller med dig om det mesta i detta inlägg!

  6. Det låter som en riktigt vettig inställning, ja tror de viktigaste är att hitta det som funkar för ens egen kropp & vardag. Jag har som mål att äta 90/10, men hamnar bog oftast på 80/20.. Men ser inte de som hela världen.
    E nr är intressant, men en djungel.. Har du något tips var man kan hitta en lista eller liknande, så man kan lära sig vilka e nummer som faktiskt är ok.

  7. Intressant att höra lite om hur du äter!

Comments are closed.